Enterprise Applications

Што е ЕРП систем? (минато, сегашност и иднина)

Што е ERP систем? Софтверот за планирање на ресурсите на претпријатијата (ERP) се користи од страна на организациите за управување со операциите на оперативата и администрацијата. Решението за ERP ги интегрира и автоматизира основните деловни процеси на организациите што резултира со полесна соработка и подобрено задоволство на клиентите.

Денес, внимателно разгледуваме како функционира оваа платформа и ги наведуваме придобивките што може да ги обезбеди. 

Што е ЕРП систем?

Ако сте дошле до точка во вашата компанија каде што табеларните табели повеќе не ги задоволуваат барањата, тогаш можеби треба да гледате на софтверските системи на претпријатијата кои можат да ги автоматизираат и поедностават вашите секојдневни процеси. 

This is where ERP comes in. These systems collect and organize all your business information into one central database (if you have a cloud ERP system, employees can access this information from anywhere, at any time).

Од мали стартапи до етаблирани претпријатија, многу различни типови и големини на компании можат да имаат корист од ERP софтверот. Всушност, функциите на ERP одат многу подалеку од управувањето со информации. Како прво, ERP системот автоматизира многу од вашите работни процеси кои се клучни за мисијата, дозволувајќи им на корисниците да ги напуштат рачните методи кои не само што одземаат време, туку оставаат премногу простор за човечка грешка. 

Оваа автоматизација е најефикасна кога системот прима влени податоци од различни функционални области, вклучувајќи:

  • Финансии и сметководство
  • Производство
  • Набавки
  • Управување со проекти
  • Управување со ланци за снабдување
  • Управување со релациите на купувачите
  • Управување со ризици и усогласеност
  • Продажба
  • Маркетинг
  • Човечки ресурси

Вообичаено, секој од овие оддели и функционални области се потпира на сопствено множество на работни текови и деловни процеси. Овие процеси може да биде тешко да се интегрираат, особено со членовите на тимот расфрлани на различни локации и документи складирани на различни наследни системи. 

ERP системот ги поврзува сите тие луѓе и процеси заедно, овозможувајќи им на споделените трансакциски податоци да течат понепречено. Овој заеднички пристап значи дека имате еден извор на вистина, кој обезбедува интегритет на податоците и го елиминира ризикот од грешка или дуплирање.

Автор

БИС

mk_MKMacedonian